MAGNETNA REZONANCA

MS kao zasebna kronična “autoimuna” bolest nepoznatog uzroka kakva se danas predstavlja, ne može može se dijagnosticirati magnetnom rezonancom. To neosporno može potvrditi svaki radiolog i neurolog.

Magnetnom rezonancom mogu se vidjeti određene promjene na tkivu mozga, ali je vrlo teško i za određene “dijagnoze” apsolutno nemoguće utvrditi što je njihov uzrok.

download (3)                      download (4)

    LEZIJE NEUROBORELIOZA                      LEZIJE  “MULTIPLA SKLEROZA”

Lezije na mozgu označavaju promjenu tkiva mozga. One mogu biti manje ili veće, benigne ili ukazivati na razna oboljenja mozga. Na magnetskoj rezonanci lezije se prikazuju kao tamne ili svjetle mrlje.

Uzrok lezija čak i detaljnom analizom najčešće ostaje nepoznat, naročito u današnjoj medicini gdje kod infektivnih uzroka, uzročnici se ne gotovo uopće ne dijagnosticiraju, niti liječe onda kada su poznati. Lezije mozga najčešće su uzrokovane infekcijom, no mogu nastati i od različitih ozljeda, rijeđe izloženosti određenim kemikalijama, te moždanim udarom…

Simptomi lezija na mozgu ovisno o uzroku su multipli ovisno o mjestu i vrsti oštećenja javljaju se: tremori, napadaji, vrtoglavice, glavobolje, nesvjestice, groznice, teškoće motoričkog sustava (pokretljivost udova), promjene vidnog polja, gubitak pamćenja, konfuzna stanja i promjene u ponašanju…

U slučaju dijagnoze MS-a koja se najčešće postavlja kod prisustva lezija, citirati ćemo tekst “stručnjaka” kako bi shvatili kako se dijagnoza multiple skleroze kao “autoimune bolesti”  apsolutno ne može diferencirati niti postaviti na temelju MR-a.

izvor: http://www.plivazdravlje.hr

Objavljeno 27.10.2010.
Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med., specijalist neurolog

“Vrlo važan paraklinički pokazatelj koji može ukazati na MS je magnetska rezonancija (MR) mozga i vratne (i torakalne) kralježnične moždine. U nalazu MR-a u tzv. T2-mjernom vremenu i FLAIR-u u multiploj sklerozi pokazuju se karakteristično smještena demijelinizacijska oštećenja koja su smještena u bijeloj tvari hemisfera mozga uz ventrikularne prostore kojima cirkulira likvor, u području moždanog debla i malog mozga i/ili su tipično posteriorno smještene u kralježničkoj moždini. To su većinom male ovalne lezije veličine oko 5 mm, iako se mogu javiti i veća oštećenja. No, slična oštećenja mogu uzrokovati i različita druga patološka stanja (upale arterija, tzv. vaskulitisi, neuroborelioza, sarkoidoza, ishemije i dr.) te je vrlo važno učiniti preciznu dijagnostiku kako bi se postavila točna dijagnoza, odnosno potvrdilo odgovaraju li opisana oštećenja upalnoj demijelinizaciji karakterističnoj za MS.”

Analizirajući stručan opis (kontradiktornog članka) možemo zaključiti:

*kako položaj, veličina i broj lezija ne opisuju specifične lezije za multiplu sklerozu, jer one mogu biti i manje i veće te se nalaziti na različitim djelovima mozga. Identične lezije se nalaze kod ispravne postavljene dijagnoze npr. neuroborelioze ili bilo koje druge bolesti.

*jasno se definira da “slična oštećenja” ( nije definirano što je to slično, jer slika MR-a u prilogu jasno pokazuje da nema različitosti u izgledu lezijama kod multiple skleroze i neuroborelioze op.a.) mogu izazvati i druga patološka stanja” ukljujući razne druge “dijagnoze” pa i neuroborelioze, a teško je razlikovati i ostale navedene dijagnoze.

U razgovoru sa stručnim radiolozima i neurolozima, kao i iz navedenog teksta objašnjavanja lezija kod multiple skleroze, jasno je potvrđeno da MULTIPLU SKLEROZU kako se danas definira i liječi kao zasebna dijagnoza, NE MOŽEMO na temelju magnetne rezonance RAZLIKOVATI UZROK POJEDINIH OSTALIH STANJA I BOLESTI NA MOZGU.

Dakle jasno da po prvom od 3 parametara nećemo dobiti dijagnozu multiple skleroze kao zasebne “autoimune” bolesti. Kako se ona time zapravo isključuje iz implikacije da se radi o specifičnoj bolesti, uz lezije u službenoj medicini trebalo bi se po navodu zadovoljiti ostali kriteriji za dijagnozu same bolesti;

vrlo je važno učiniti preciznu dijagnostiku kako bi se postavila točna dijagnoza, odnosno potvrdilo odgovaraju li opisana oštećenja upalnoj demijelinizaciji karakterističnoj za MS.” 

Pitanje je što je to “precizna dijagnostika” i kakva je to “demijelinizacija karakteristična za ms”, kada ukoliko stručno medicinski analiziramo ostala dva parametra dijagnostike još manje možemo potvrditi radi o tipičnoj bolesti ms-a.

Diferencijalna dijagnostika vrlo se malo ili uopće ne provodi na uzok infekcije, već na posljedične imunološke parametre kojima samo potvrđujemo, da se razne imunološke stanice formiraju i reagiraju najčešće na patogeni mikroorganizam, njegove lipoproteine odnosno NA INFORMACIJE STRANG TIJELA u organizmu, što se jasno prirodno događa kod infekcija ili intoksifikacije u organizmu.

I u slučajevima kada se i provede dijagnostika na uzročnik i pronađu infektološki uzročnici, oni se ne priznaju, a kada se dokažu na nalazima i sugeriraju kao dijagnoza, ona se zamjenjuje nejasnim “autoimunim” bolestima ili  dijagnozom MS-a u 99,99% sluajeva;

Primjer objašnjenja nalaza MR-a od strane neurologa pacijenta, koji već ima verificiranu dijagnozu neuritisa uslijed neuroborelioze:

opisivane lezije endokranijski i na razni cervikalne medule morfološki odgovaraju deminijelizacijama, najvjerojatnije u sklopu Lyme neuroborelioze, a dif. dg. u obzir dolazi i demijelizacija tipa MS.”

Primjer nalaza i “diferencijalne dijagnostike”,  na već jasan i dijagnosticiran uzrok kao i dijagnozu govori sam za sebe, međutim i kada imamo verificiranu i dokazanu dijagnozu, ona se zamjenjuje dijagnozom “multiple skleroze”;

images (1)

PRIMJER NALAZA DIJAGNOZE NEUROBORELIOZE KOJI JE PROMJENJEN U DIJAGNOZU MULTIPLE SKLEROZE.

Upalna oštećenja (inflamacije), po medicinskoj definiciji označajvaju lokalni ili opći obrambeni odgovor živoga tkiva na vanjske ili unutarnje štetne podražaje. Prema tome, upalna oštećenja mogu nastati iz bilo kojeg razloga i nisu specifična, niti mogu biti karakteristična za MS kao zasebnu kao bolest, a pri prisustvu imunološkog odgovora kada govorimo o upalama u tijelu, najčešće se radi o prisustvu štetnih mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica), pri čemu ćemo na MR-u naći oštećenja kao posljedicu njihovih djelovanja i reakcije imunološkog sustava na njih.

S obzirom da “karakteristična demijelinizacija” za multiplu sklerozu radiološki ne postoji, navodi daljnji “dokazi” u medicini, a to je punkcija likvovra i klinička slika još manje mogu implicirati da imate neizlječivu bolest nepoznatog uzroka “multiplu sklerozu”.

Daljnja diferencijalna dijagnostika MS-a određuje se na temelju dva parametra; punkciji likvora i kliničkoj slici, na kojima se jasno možete vidjeti da se radi o INFEKCIJI I IMUNOLOŠKO POSREDOVANOJ REAKCIJI, te simptomima koji nastaju uslijed oštećenja određenih dijelova mozga, a ne o tzv. “AUTOIMUNOJ BOLESTI” nepoznatog uzroka i razloga, pri kojoj IMUNITET BEZ RAZLOGA NAPADA VLASTITE STRANICE. 

S obzirom da se na definiciju bolesti usmjerava i daljnje liječenje, vrlo je važno shvatiti da se INFEKCIJE NE LIJEČE SUPRESIRANJEM IMUNOLOŠKOG SUSTAVA (kortikosteroidima), koji omogućavaju daljnji razvoj primarne infekcije i razvoj koinfekcija koji su i doveli do bolesti, već ciljanom dijagnostikom (koja se danas ne provodi ili ne priznaje) i eliminacijom UZROKA – INFEKTA.

S obzirom da nam MR pokazuje samo posljedice oštećenja drugi parametar – punkcija likvora jasno će nam pokazati navedene činjenice: 

punkcija 2   PUNKCIJA LIKVORA (klikni na link)

 

 

 

Svi sadržaji objavljeni na stranicama http://www.multiplaskleroza.net su privatno intelektualno vlasništvo Biocentra d.o.o., uključujući tekstualne, grafičke i ostale materijale, zaštićeni su autorskim pravima sukladno Zakonu o autorskim pravima RH. Protiv prekršitelja autorskih prava bez upozorenja biti će pokrenute pravne mjere sukladno Zakonu o autorskim pravima. Informacije na stranicama su informativne prirode i nisu namjenjene u službene medicinske svrhe, već kao iskustveni, znanstveni i istraživački materijal.

tags: dijagnostika multiple skleroze, magnetna rezonanca, lezije

 

 

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: